Adrianus Cornelis Oskam

21 March 1901 te Den Haag Nederland ✡ 31 March 1945 te Zutphen.
Adrianus Cornelis woonde IJsselkade Fusillade en bereikte de leeftijd van 44 jaar.

Adrianus Cornelis Oskam was getrouwd met Maria Elisabeth Kelfkens. Hij ligt begraven op begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag. Locatie van zijn graf: 2e klasse, 7052. Hij was lid van de NBS (Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten). Samen met nog 8 verzetsstrijders is hij op de IJsselkade gefusilleerd.

De 8 omgekomen verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring waren: Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonnenberg. Hun lichamen werden twee aan twee vastgebonden en in de IJssel gegooid.

Eén verzetsstrijder, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden. Meteen na de bevrijding werd een tijdelijk houten gedenkteken voor deze slachtoffers opgericht, dat al snel door koningin Wilhelmina werd bezocht. Later werd het houten kruis begraven onder het Gideonmonument aan de Rozengracht.

Aanvullende gegevens: klik op de termen hier beneden voor meer informatie.
Meer informatie over Adrianus Cornelis Oskam op https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/113236/adrianus-cornelis-oskam.