Patiënt Groot Graffel

Wij zijn begonnen met een zoektocht naar de identiteit van hen die als patiënt tijdens de laatste 6 maanden van WWII zijn omgekomen in het het psychiatrisch verpleeghuis Groot Graffel te Warnsveld. Ook wij vinden dat 70 jaar na de oorlog deze groep van anonieme overledenen uit hun isolement moeten en kunnen worden gehaald.

Deze groep staat los van de negen Joodse patiënten die allen halverwege de oorlog werden gedeporteerd uit het Groot Graffel naar de vernietigingskampen.

Met ca. 1.500 patiënten, i.p.v. de normale 475 (!),  zijn er vooral aan het eind van WWII in het Groot Graffel meer dan gemiddeld veel patiënten omgekomen door ziekte, honger of oorlogshandelingen. 

Gegevens over de identiteit van deze overleden groep patiënten waren helaas niet bekend. Via het Gelders Archief is er echter nu een bestand in te zien van alle overledenen in die periode van de toen nog zelfstandige gemeente Warnsveld. 

Ons streven is -met uw hulp en na grondig onderzoek- diegenen er uit te lichten die daadwerkelijk in die periode onder vaak erbarmelijke omstandigheden in het Groot Graffel anoniem zijn overleden.

Bestand met overleden personen in Gelderland: http://www.geldersarchief.nl/bronnen/personen?mistart=4140&mivast=37&miz...

Link naar aangrijpend oorlogsdagboek van psychiater en neurologg Marius ten Raa in het Groot Graffel: http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=236&miaet=1&m...

 

Eva Cohen

Eva Cohen was patiënte in de Psychiatrische Inrichting 'Het Groot Graffel' in Warnsveld. Zij is daar weggehaald en op transport gesteld. (S. Laansma, De Joodse gemeente van Zutphen, 1977, 70-71).

Pagina's