Jokos-dossier

Bron: Trouw januari 1959Jokos-dossier. Dossier opgebouwd rondom claims die na de oorlog bij de Bondsrepubliek Duitsland werden ingediend voor  tijdens de oorlog geroofde inboedels. De roof van deze inboedels werd aangeduid als M-Aktion (Möbel-Aktion), vandaar dat  deze claims worden aangeduid als Möbel-claims of M-Claims. In de dossiers zitten verschillende documenten, waaronder  aanvraagformulieren, berekeningsformulieren, verklaringen van erfrecht en in een aantal gevallen een Abnahmeverzeichnis  of Inventarislijst.

De Stichting Jokos was een samenwerkingsverband van een aantal joodse organisaties: Stichting Joods Maatschappelijk  Werk, Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, Portugees-Israëlitische Gemeente, Liberaal Joodse Gemeente, Stichting  Schadeloosstelling Joodse Oorlogsslachtoffers in Nederland.

De Jokos-archieven berusten bij het Gemeentearchief Amsterdam en zijn eigendom van de Stichting Joods Maatschappelijk  Werk (JMW). JMW geeft wegens privacyredenen alleen inzage aan de betrokkenen zelf of aan familieleden van het  betreffende gezin. Voor inzage in de dossiers kunt u hier een aanvraagformulier downloaden.

 

 

 

 

Pagina's