Sinti/Roma

 

Settela SteinbachSinti/Roma werden door de nazi’s gezien als een inferieur ras en werden om die reden vervolgd. Vanuit Nederland zijn zo’n 500 Sinti en Roma weggevoerd, vrijwel de gehele gemeenschap. In heel Europa zijn, naar schatting, zo’n 500.000 Sinti en Roma in concentratiekampen vermoord.

Tijdens het samenstellen van het boek In Memoriam, met de namen van alle joodse slachtoffers uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn abusievelijk ook een groot aantal Sinti en Roma opgenomen. Door de combinatie van een Duitse naam met een overlijden in Auschwitz werden zij voor joden uit Duitsland aangezien. Omdat In Memoriam een van de belangrijkste bronnen was voor het Digitaal Monument staan er ook op het monument bijna 75 Sinti en Roma vermeld. Er zijn echter veel meer Sinti en Roma omgekomen, onder wie leden van de families Erbrink, Franzen, Greef, Petalo, Pommée, Reinhardt en Steinbach. Op basis van een lijst van de Oorlogsgravenstichting is inmiddels bekend welke slachtoffers Sinti of Roma waren.

In het kader van het foutief identificeren van Sinti en Roma als joden, verdient het vermelding dat ook het beroemde Sinti meisje Settela Steinbach (foto) jarenlang werd aangezien voor een joods meisje.

Bron: Joods Historisch Monument

Tranen die niet opdrogen: Zoni Weisz uit Uden verloor 70 jaar geleden zijn familie in Auschwitz

UDEN - Zoni Weisz raakte in Auschwitz bijna zijn hele familie kwijt. Zijn vader en moeder, broertje en twee zusjes. En nog 22 familieleden. Zoni zelf wist in Assen te ontsnappen. Dinsdag is het zeventig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door de Russen. Voor Zoni een aparte dag.

Ik vergeet nooit het lichtblauwe jasje van mijn zusje in die beestenwagon

De Groene Amsterdammer, woensdag 11 mei 1994

'De laatste krans is voor de zigeuners ik vergeet nooit het lichtblauwe jasje van mijn zusje in die beestenwagon en mijn moeder die was kaalgeschoren'

Op 19 mei zal in Westerbork worden herdacht dat vijftig jaar geleden een transport van 245 zigeuners naar Auschwitz-Birkenau vertrok. Slechts weinigen overleefden het. Een verzwegen holocaust.

door Max Arian

Zoni Weisz

Zoni is gelukkig in blakende gezondheid! Zijn leven en verhalen zijn echter dermate interessant dat wij hem als geboren Zutphenees hebben opgenomen op onze website!

Pagina's