Geselecteerde verhalen

Gedood na de bevrijding

Ook na de bevrijding vielen er nog doden, zo zijn er bijvoorbeeld bij de Walmolen in Doetinchem, 10 kinderen (..) en 4 soldaten omgekomen door ontplofte mijnen. Ook in Baak is een drama met 11 kinderen (..) gebeurd een dag na de bevrijding, hier werden ze gedood door o.a. granaatscherven. In Aalten kwamen 3 kinderen om die met munitie aan het spelen waren.

Onderhandelen met de duivel.

http://blogimages.seniorennet.be/wimhetty/900625-0d1f72fe4b01d0c2ba42d2d... Afschuwelijke gebeurtenissen zijn er te lezen in 'Karel Overijssel' en 'Bervo' (vader en zoon Groot Enzerink) , aanhoudingen, executies, martelingen. Maar ook verhalen van moed en lef. Zo ook hetgeen de gevangen èn weer vrijgelaten Bervo aan het eind van de oorlog meemaakte. Het was vlak voor de bevrijding, Bervo zat opnieuw gevangen, met een jongen, Johannes heette hij.

Al die boerderijen die in de Leesten in brand werden geschoten.

2 april 1945 ’s Avonds begon het gedreun en het geschiet van al de kanonnen, zo op een rij van verschillende punten hoorde je de schoten netjes op elkaar volgend en dan was het weer enkele ogenblikken stil. Het was hier een gerammel en gerinkel van de ruiten, maar ondanks dat ze nogal los in de sponning zaten, bleven ze toch heel. Het was niet bijzonder angstig of griezelig omdat je wist dat ze hier voorbij waren en we daar geen hinder meer van hadden, want de Duitse artillerie kon ons nu niet meer bereiken.

De Engelsen vroegen bij de boeren naar èèèks.

Dagelijks cirkelt hier een postvliegtuigje rond die de Engelsen en Canadezen, die hier in de buurt zitten, de post te bezorgen. Je kan de piloot duidelijk zien zitten. Het schommelt zo grappig met z’n hangende pootjes. Ze hebben hier en daar hun vliegveldjes, zoals achter Vorden bij het zwembad en in de wei van Jolink tegenover de smid Beumer. Beumer had op 31 maart in zijn smederij nog twee auto’s en motoren staan. Ik kwam er ’s morgens om het paard te laten beslaan. Maar dat was mis. 'Zij' gingen voor. Ik moest later maar eens weer komen.

Pagina's