Welkom

Welkom op de website van de Stolpersteine Zutphen (SZ). De SZ heeft zich ten doel gesteld om Stolpersteine te plaatsen voor de huizen van vooral de Joodse inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Van de ooit bruisende Joodse gemeenschap in Zutphen keerden slechts 42 joden terug uit de kampen.

Nieuws

18 april 2023 krijgt Zutphen 27 nieuwe Stolpersteine
Op dinsdag 18 april legt de Stichting Stolpersteine op acht adressen in Zutphen 27 nieuwe Stolpersteine, ook wel struikelstenen genaamd. Kunstenaar Gunter Demnig, initiatiefnemer en maker van de Stolpersteine, komt de stenen zelf leggen. De stenen worden in het trottoir geplaatst, waarvan de meeste voor huizen van Joodse inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Dit keer legt de Stichting ook vijf Stolpersteine voor een Sinti familie die bij de zigeunerrazzia van mei 1944 bijna allemaal zijn weggevoerd en vermoord in Auschwitz. Familielid Zoni Weisz heeft de oorlog overleefd en nam het initiatief hiervoor.

Maandagavond 17 april: openbare avond
Op maandagvond 17 april vindt vanaf 19.30 uur een openbare avond in Dat Bolwerck plaats (Zaadmarkt 110-112 in Zutphen). Daar spreken burgemeester Wimar Jaeger, kunstenaar Gunter Demnig en enkele familieleden en nabestaanden. De Stichting Stolpersteine Zutphen geeft deze avond inwoners meer informatie over de Stolpersteine in onze gemeente en biedt aanvragers en nabestaanden de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en de herinnering levend te houden.

Het programma van dinsdag 18 april

tijd plaats voor wie
     
09:00 Weg naar Voorst 144 (De Hoven) ADOLPH WINTER
     
9.45 Nieuwstad 42 HERMAN DORMITS,
    SIENTJE DORMITS-COHEN
    LOUIS JACOB DORMITS
    IZAK DORMITS
     
10.15 Coehoornsingel 20 DAVID VELLEMAN
    EDITH ESTHER VELLEMAN-MEIJER
    ABRAHAM ALEXANDER VELLEMAN
     
10.45 Dijkmeesterweg 1 MICHAEL SIMON WEIJL
    HELENA WEIJL-SCHAAP
    SIMON WEIJL
    BETTIE WEIJL
     
11.15 Laarstraat 85 JOHANNES WEISZ
    JACOBA GERARDA WEISZ-VOS
    AUGUSTA JOSEPHINA THERESIA WEISZ
    JOHANNA HELENA WEISZ
    EMILE WEISZ
    MARCUS ABRAHAM MENK
    KLAARTJE MENK-KRUKZIENER
     
12.45 Lange Hofstraat 26 BILLA KOPPEL-ZELIGMAN
    HENRI KOPPEL
    JACOB `JACQUES` KOPPEL
    BETTI KOPPEL
     
13.15 Boompjeswal bij nummer 9 HARTOG COHEN
     
13.45 Tademasingel 11 LOUIS KOPPEL
    CLARA KOPPEL
    ISABELLA KOPPEL

 

Ter nagedachtenis aan de ruim 390 Zutphense joden en sinti/roma van wie ieder fysiek spoor ontbreekt en van wie geen graf is, zijn inmiddels (medio augustus 2021) 88 Stolpersteine gelegd voor 34 huizen. Deze stenen zijn betaald door familieleden van de slachtoffers of door adoptanten die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen.

Het project Stolpersteine ('struikelstenen', 10 x 10 cm, steen, messing bovenlaag) is in 1993 gestart door Gunter Demnig (1947). Deze Duitse kunstenaar plaatste inmiddels ca. 75.000 Stolpersteine in 21 Europese landen. Ze worden struikelstenen genoemd, omdat je er over struikelt, met je hoofd en je hart. Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op de stenen staan de namen van de veelal Joodse slachtoffers, hun geboortedatum, de deportatie- en overlijdensdatum en de naam van het concentratiekamp waar ze zijn omgebracht.


 

  "I should like someone to remember that there once lived a person named David Berger."

David in his last letter, Vilna 1941

Hieronder vindt u de meest recente aanpassingen en nieuwsberichten.

06-okt-2020

Edit link:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitsers panden verkocht waarvan de eigenaren veelal Joods zijn. De administratie hiervan staat in de zogeheten Verkaufsbücher.

Voor Zutphen en Warnsveld zijn 96 transacties bekend van in totaal 125 panden en een weiland.


02-sep-2021

Edit link:

Veel van de basisgegevens van deze site zijn afkomstig van Joods Historisch Monument.


19-aug-2021

Edit link:

75 jaar na de bevrijding komt nog altijd nieuwe informatie beschikbaar over de Tweede Wereldoorlog. Soms in de vorm van zolder vondsten (foto, film, dagboeken), maar meer en vaker als gevolg van het digitaliseren van archieven.


Op 5 juli 2021 zijn er in Zutphen verschillende Stolpersteine geplaatst. Hier volgt een verslag van de plaatsing aan de Deventerweg 69.


29-okt-2020

Edit link:

Bij het verwerken van de Verkaufsbücher kwamen we personen en adressen tegen die we niet konden plaatsen.

Helpt u ons verder?