Ruysdaelstraat 2Personen


 • Anna Hanouwer-Roos
  Nieuwleusen,
  Auschwitz,
  Anna werd 63 jaar
  Er is een Stolperstein gelegd voor Anna

 • Abraham Hanouwer
  Zutphen,
  Schöppinitz,
  Abraham werd 38 jaar
  Er is een Stolperstein gelegd voor Abraham

Hanouwer is een bekende achternaam in Zutphen en ook in onze buurt. Jacob groeit op in Zutphen met vier broers en een zus. Zijn ouders zijn Abraham Hanouwer en Elisabeth Cohen. Alle kinderen blijven in Zutphen wonen. Zij plaatsen in april 1896 een advertentie voor het 30-jarig huwelijk van hun ouders.

Jongere broer Carel woont aan de Jan Steenstraat 10. Beide broers zijn veehandelaar en voor hen is het een fijne buurt; dichtbij de weilanden waar hun vee kan lopen.

Anna komt uit Nieuwleusen in de buurt van Zwolle en is de dochter van Abraham Roos en Sara Frank. Ze komt uit een gezin met negen kinderen. In 1904 trouwt zij met Jacob Hanouwer en ze krijgen twee kinderen: Abraham en Sara. Ook zoon Abraham is veehandelaar en dochter Sara woont met haar gezin op een steenworp afstand, aan de Warnsveldseweg 52. 

Zoon Abraham komt om in Schöppinitz, één van de werkkampen voor Joodse dwangarbeiders. Eind oktober 1942 arriveren ongeveer 400 jongens en mannen tussen de 15 en 50 jaar vanuit Westerbork in Schöppinitz. Het gaat dan om jongens en mannen tussen de 15 en 50 jaar die - onderweg naar Auschwitz - uit de trein worden gezet en gedwongen worden te werken in het kamp.

Dit verhaal is geschreven door Martine Hodes.

Helaas hebben we over de familie J. Hanouwer niet veel informatie kunnen vinden en is er alleen de informatie die ook bij Carel Hanouwer van de Jan Steenstraat 13 wordt vermeld