Barlheze 42



Personen


  • Isak Cohen
    Zutphen,
    Sobibor,
    Isak werd 67 jaar

  • Emma Cohen-Leeraar
    Maastricht,
    Auschwitz,
    Emma werd 61 jaar

  • Simon Cohen
    Zutphen,
    Blechhammer,
    Simon werd 31 jaar


  • Ook aan dit adres verbonden:
    Marcus Turksma
    Deventer,
    Mauthausen,
    Marcus werd 42 jaar
    Er is een Stolperstein gelegd voor Marcus



Verhalen


Verschillende familieleden Leeraar, Cohen en Weijel bewonen afgelopen eeuw Barlheze 42, het tegenwoordige 42a. Hartog Leeraar, (1854-1927), is koopman in manu- facturen. Met zijn vrouw Rebecca Kronenberg (1857-1929) heeft hij twaalf kinderen, waarvan er drie maar kort leven. Vier zonen worden ook koopman in manufacturen: Juda uit 1884 en zonen die naar Arnhem en Amsterdam vertrekken.

Hartog adverteert in 1919 met de tekst dat op dit ‘van ouds bekende adres echte Veenendaalsche sajet’ in allerlei kleuren te verkrijgen is. In 1921 pakt hij nog meer uit: zijde, Crêpe de Chine, zuiver wollen Voile, Turksche Mouseline voor een spotprijs en ook de nieuwste patronen, zowel in huis, als op de donderdagmarkt.

Na het overlijden van Rebecca bewonen Emma Leeraar en haar man, de hiervoor genoemde Isak Cohen het pand. In 1905, het jaar van hun huwelijk vestigt zij zich in Zutphen. In ieder geval in 1919 wonen ze nog in de Polsbroek. Isak is dan uitdrager. Ze krijgen zeven kinderen. Het gezin is liberaal Joods. Met hun enige ongetrouwde zoon Simon wonen ze tot april 1943 aan de Barlheze. Isak heeft hier een handel in boeken en antiquiteiten. Op 17 juni 1938 plaatst de dan 25-jarige Simon een advertentie in de Zutphensche Courant: ‘Voor vakkundige reparatie en stoffeerwerk aan alle soorten meubels is Uw adres S. Cohen. Barlheze 42, Meubelmaker Stoffeerder. Vraagt eens prijsopgave.’ In die tijd gebruikt Simon als werkplaats een van de achterste panden in de zogenaamde Verlengde Spiegelstraat, richting Berkel. Er bestaan nog meubels die Simon gemaakt heeft.

Vader Isak is in 1942 opgepakt en Simon kort daarna op zijn onderduikadres. Emma wil graag bij haar man zijn en is in april 1943 vrijwillig naar Westerbork gegaan. Een buurtgenoot herinnert zich: ‘Simon Cohen uit de Barlheze had een eigen timmerbedrijfje. Hij wist dat hij opgehaald werd, maar hij dacht dat ie zou moeten werken. Die heeft zich voor ie daar heen ging nog een paar stevige werkschoenen aangeschaft.’ 

Slechts drie kinderen overleven de oorlog. Genoemde Juda Leeraar, zoon van Hartog en Rebecca, huwt in 1908 Mina Cohen en ze gaan aansluitend wonen Rijkenhage, huidige nummer 18, waar zeven kinderen geboren worden. Zij hebben daar een handel in manufacturen onder de naam ‘De ongeregelde winkel´.

Bron: De Zutphense Kehille in het bijzonder