Stolpersteine in wegdek

Bronvermelding



Veel van de basisgegevens van deze site zijn afkomstig van Joods Historisch Monument. Deze website gedenkt de meer dan 104000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de holocaust niet overleefden.
Stichting Stolpersteine Zutphen verrijkt deze informatie met locale verhalen en foto's en verhalen van nabestaanden, vrienden, buren, kennisen.

Daarnaast worden regelmatig derde bronnen geraadpleegd voor aanvullend materiaal. Veelgebruikte bronnen zijn Yad Vashem, de Arolsen archieven, Erfgoedcentrum Zutphen en Delpher.
Onze ervaring is dat met enig doorzettingsvermogen en een gerichte zoekopdracht je vaak nog verrassend aanvullend materiaal kan vinden.

Maar, zoeken kost vaak veel tijd en ook bij de vrijwillers van Stichting Stolpersteine Zutphen kent de dag slechts 24 uur.
Degenen die ons verzoeken om aanvullende materiaal of die bevestiging willen hebben van eigen bronnen, moedigen we daarom zeer aan om ook zelf rond te speuren in de archieven.

Zoekvaardigheden
Zoals gezegd, goed zoeken kost veel tijd, vooral omdat een zoektocht vaak verslavend werkt. De ene bron heeft een snippertje nieuw bewijs en verwijst weer naar een volgende bron. Voor je het weet ben je 20 websites verder en is de familie beneden al klaar met eten.

Daarom een paar aanwijzingen om je te helpen bij het zoeken:

  1. Zoek gericht. In Google en ook in bovengenoemde archieven helpt het enorm als je voor en achternaam tussen aanhalingstekens of haakjes zet. Aanhalingstekens of haakjes zorgen ervoor dat je op de betreffende combinatie van woorden zoekt.
    Dus "Anne Frank" of (Anne Frank). De ene zoekmachine werkt beter met aanhalingstekens, de andere met haakjes. Kwestie van uitproberen.
  2. Zoek met locatie. Vaak doe je er goed aan om een locatie aan je zoekopdracht toe te voegen. Een veel voorkomende naam als Abraham Cohen levert vaak honderden zoekresultaten op. Zet de plaatsnaam erbij met een + en je zoekt als veel gerichter. Dus "Abraham Cohen" +Zutphen.
  3. Voeg familieleden toe. Een zoekopdracht ziet er dan zo uit: "Abraham Cohen" "Saartje Cohen" +Zutphen.
  4. Voeg details toe, bijvoorbeeld meerdere familieleden of een straatnaam, beroep. Net als met locatie, voeg je dergelijke details met een + toe aan je zoekopdracht. Dus: "Saartje Cohen" +Zutphen +dameshoeden.
  5. Het komt nogal eens voor dat je teveel resultaten vind. Een goede strategie is dan omgekeerd zoeken. Begin met tip 4 hierboven en voeg zoveel mogelijk details toe. Krijg je geen resultaat, gefeliciteerd! Sloop dan stapsgewijs de details uit je zoekopdracht, vaak krijg je dan op enig moment wel resultaat.
  6. Krijg je desondanks nog steeds teveel resultaten, bestudeer dan de bijvangst (=zoekresultaten waar je niets aan hebt).
    Een zoekopdracht naar "Jacob Hamburg" bijvoorbeeld levert vooral veel namen van hotels op alsook passagierslijsten van een schip. De zoekopdracht "Jacob Hamburg" -hotel -passagierslijst geeft al veel gerichtere resultaten.

Mocht je er niet uitkomen, laat weten, we helpen je graag.

En als je aanvullende resultaten vind, we houden ons zeer aanbevolen.
Het liefst ontvangen we je online gevonden gegevens inclusief url van de bron! Zo kunnen wij ook aan blijven tonen waar gegevens vandaan komen.

En als je zelf verhalen hebt of foto's, heel graag.