Koos Jacob Norden

Zutphen, - Auschwitz,
Koos Jacob werd 7 jaar
Woonde Warnsveldseweg 52

Er is een Stolperstein voor Koos Jacob gelegd.


 

Familie


 


 

Verhaal


 

In 1935 wordt Koos Jacob, ook wel Koosje genoemd, geboren. Waarschijnlijk vernoemd naar de vader van Joel die ook Koos heette en zijn andere opa Jacob Hanouwer.

Omdat zijn opa en oma in de Ruysdaelstraat wonen, is Koosje daar vaak te vinden.Joke Withuis (1927) woont daar ook en leert hem zo kennen. “Ik was dol op dat knaapje”, vertelt ze in een gesprek. Hij wordt bij hen thuis verwend en krijgt regelmatig wat lekkers. Met een licht schuldgevoel loopt hij dan terug naar zijn grootouders en zegt daar meteen “Ik heb niets gegeten!”. Oma weet natuurlijk wel beter, maar geeft Koosje een lieve lach en zegt er verder niets van.

Koosje zit net als David Meijers in de Joodse klas van juf Roosje. David herkent hem op de groeps- foto, zodat we weten hoe hij eruit zag. Ook deze foto lijkt het enige te zijn wat er van Koosje te vinden is.

In een gesprek met Diny Karssenberg (1932) die tijdens de oorlog aan de Frans Halslaan 36 woont vertelt ze het volgende verhaal. Als 11-jarig meisje loopt ze op de Warnsveldseweg en ziet hoe een jongetje met zijn ouders in een auto met militairen wordt gestopt. Ze meent zich te herinneren dat het jongetje een teddybeer tegen zich aan heeft geklemd. Het beeld blijft altijd bij haar. Het kan heel goed zijn dat ze die bewuste dag heeft gezien hoe Koosje met zijn ouders wordt weggevoerd. 

Datzelfde geldt voor Ben Dijkman (1925) die destijds met zijn ouders aan de Warnsveldseweg 42 woont. Toevallig kijkt hij die dag vanuit hun erker net de Warnsveldseweg op en ziet hoe de familie Norden met Koosje wordt weggevoerd. “Zo helder als vandaag zie ik dat beeld nog voor me hoe ze werden opgehaald en meegenomen in een auto”, vertelt hij. Tegenover hun woning is een slagerij, waarvan
de eigenaar het gezin kennelijk nog snel iets te eten heeft toegestopt.

Op 18 januari 1943 zijn de 7-jarige Koosje en zijn ouders vanuit Westerbork naar Auschwitz weggevoerd, waar ze vlak na aankomst zijn vermoord.


 

Foto's