Salomon Levie

Rheden, - Onbekend,
Salomon werd 51 jaar
Woonde Hobbemakade 53

Er is een Stolperstein voor Salomon gelegd.


 

Familie


 

Kinderen: Abraham Levie


 

Verhaal


 

Salomon is grossier in school benodigdheden en trouwt in maart 1918 in Arnhem met Francina Levie. Na hun huwelijk wonen ze eerst nog in Rheden. Daar is Salomon ook opgegroeid samen met zijn ouders en broer Louis, die later in Dieren voorzitter is van de Oost Gelderse kegelbond.

Tussen 3 en 5 oktober 1942 arriveert het gezin in kamp Westerbork. Aan deze  datum is af te leiden dat vader Salomon al in een Nederlands werkkamp zat.  Dat wordt bevestigd door een ansichtkaart die hij vlak na aankomst in werkkamp 'Vledder' stuurde aan zijn buurtgenoot Koster die aan de Frans Halslaan 16 woonde. (1) In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 worden de  meeste werkkampen omsingeld door de ‘Ordnungspolizei’. De volgende ochtend  worden de Joodse dwangarbeiders onder bewaking van dezelfde politie te voet,  per vrachtauto of per trein naar Westerbork gebracht. 

Salomon wordt vanuit Westerbork verder op transport gesteld. Uit de trein heeft hij  nog een briefje geworpen aan Koster. Salomon had bij kantoorbediende Koster geld  en zilverwerk in bewaring gegeven. Op het briefje schrijft hij “Wij hopen dat deze  brief door goede mensen wordt gevonden en doorgezonden. Daarvoor zeggen wij dank.  Wij zijn op doorreis naar ??? er zijn 3 families nog bij elkaar. Vriend Koster, ik hoop  tot ziens en dat alles mag goed komen. Alle goeds vooral groeten bij mijn familie &  je firma L.” (2). 

Over het lot van Salomon is verder niets bekend. Hij is als vermist geregistreerd;  er is geen overlijdensdatum of -plaats. 


 

Foto's