Een Zutphens onderduikverhaal

25 March 2015

omslag boek

In de Zutphense synagoge had de presentatie plaats van het boek ‘Licht en Schaduw; herinneringen aan mijn jeugd en onderduik in Zutphen’. Hierin vertelt Aryeh Hazon, in 1925 te Zutphen geboren als Leo Krukziener en tegenwoordig woonachting in Israël, over de redding van zijn Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Samen met negen anderen werd hij 32 maanden verborgen gehouden door de familie Van der Vegte in het pand Oudewand 94. Zijn verhaal verweeft hij met familieoverleveringen en, ‘het leven in de Diaspora’. In 1946 komt daaraan een einde door zijn emigratie naar het Engelse Mandaat van Palestina. Op aandringen van zijn kinderen en kleinkinderen heeft hij enkele jaren geleden zijn herinneringen vastgelegd.

De familie is samen met onder andere de werkgroep Geschiedenis Joods Zutphen lange tijd bezig geweest om het boek in het Nederlands te laten verschijnen. Dat dit nu is gelukt, is volgens een woordvoerder van de werkgroep voor een belangrijk deel te danken aan Hanneke van Oijen uit het Drentse Nijeveen. ,,Zij was bereid om zonder vergoeding de vertaling te maken. Het toeval heeft daarbij geholpen.

Tijdens een stadswandelingen door Joods Zutphen, die ook stilstaat bij de Oudewand 94 om het verhaal te vertellen van de tien onderduikers Krukziener en Noach bij de familie Van der Vegte, reageerde één der deelnemers op de wens van de werkgroep om het verhaal van Hazon in het Nederlands uit te geven en daarvoor op zoek was naar financiering en een vertaler. Hij legde contact met zijn vertalende zus.”

In het verhaal van Aryeh Hazon speelt het familiebedrijf ‘Pettenfabriek Krukziener’ een belangrijke rol. Naast het tijdsbeeld en de oorlogsgeschiedenis, geeft het boek ook een beeld van een generatiekloof, die door de lange gezamenlijke onderduik van ouders en kinderen nog nadrukkelijker wordt. Voor de boekpresentatie, waarbij belangstellenden tussen 15 en 17 uur welkom zijn, komen Hazon en een deel van zijn familie over uit Israël en de VS.

Met de uitgave van het boek vervult de werkgroep één van haar taken, namelijk het zoeken naar en vastleggen van informatie over het Joodse leven in alle tijden in Zutphen om deze voor de toekomst te bewaren. ‘Licht en Schaduw’ is à 12,50 euro verkrijgbaar bij de lokale boekhandels.

Bron: De Stentor

Foto: 

Waar plaatsen?: