Stenen voor de Schilderswijk

17 april 2024 krijgt Zutphen zestien nieuwe Stolpersteine
Op woensdag 17 april legt de Stichting Stolpersteine op acht adressen in Zutphen 16 nieuwe Stolpersteine. De stenen worden in het trottoir geplaatst, voor huizen van meestal Joodse inwoners uit Zutphen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. 

Messing steentjes in het trottoir 
Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan geboortejaar, datum van deportatie en de plaats en datum waar de herdachte persoon is vermoord of overleden. Je vindt de gedenkstenen voor de vroegere woningen van de slachtoffers. In zeker 28 Europese landen liggen inmiddels bijna 100.000 Stolpersteine, een project dat is opgezet door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Op ieder van de acht adressen in Zutphen vindt op 17 april een korte ceremonie plaats die door de aanvrager van de Stolpersteine is georganiseerd. Violist Kees Hilhorst speelt op enkele adressen tijdens de ceremonie.