Karoline Günzburger-Hesz

Landau , Duitsland - Bergen Belsen,
Karoline werd 45 jaar
Woonde Rembrandtstraat 6-8

Vraag hier een Stolperstein voor Karoline aan.


 

Familie


 


 

Verhaal


 

Tot april 1939 woont het gezin Günzburger in de Ludowicistraße 15, Landau in der Paltz. (2) Siegfried Günzburger is handelaar in ruwe tabak en richt hiervoor in 1922 een handelsmaatschappij op. Het bedrijf is gevestigd in de Ostbahnstraße 9 te Landau. 

Als de nazi´s systematisch het leven van de Joden in Duitsland onmogelijk maken, komt de gedachte op te emigreren. Een verre verwant van Karoline Günzburger in Amerika wordt gevraagd borg te staan voor de familie. Hij is bereid voor slechts één familielid borg te staan. Besloten wordt dat Werner zou gaan.

Na de Kristallnacht, op 11 november 1938, wordt Siegfried opgepakt en in Dachau gevangen gezet. Karoline wordt diezelfde dag uit haar huis gehaald en naakt naar het station gedreven. Siegfried wordt na enkele weken weer vrijgelaten. Langer in Duitsland blijven is geen optie meer. 

Op 15 april 1939 vluchten Siegfried, Karoline en dochter Irmgard naar Neder land. De bedoeling is om vanuit Rotterdam door te reizen naar Amerika, waar zoon Werner een jaar eerder is aangekomen. Van gerespecteerde Duitse burgers worden zij Duitse vluchtelingen in Nederland, zonder status, geld en toekomst. Ze verblijven in het vluchtelingenkamp van de Holland-Amerika Lijn (HAL) te Rotterdam. 

De familie Günzburger komt via bemiddeling van het Comité voor Joodse Vluchtelingen in Zutphen terecht. Ze wonen ruim twee jaar in de Rembrandt straat, waar ze twee gemeubileerde kamers met keuken huren voor dertig gulden. Financiële steun ontvangen ze van het Joodse Comité.

Begin oktober 1942 worden de Günzburgers naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Op 18 januari 1944 zijn ze op transport naar Theresienstadt gezet om uiteindelijk in Auschwitz terecht te komen. Vader Siegfried wordt op 7 juli 1944 in Auschwitz vermoord. Moeder en dochter Karoline en Irmgard worden overgebracht naar KZ Stutthof waar ze op 28 februari 1945 eveneens worden vermoord.


 

Foto's